Veelgestelde Vragen over intraorale reparaties met iBOND Universal Veelgestelde Vragen over intraorale reparaties met iBOND Universal

Veelgestelde Vragen over intraorale reparaties met iBOND Universal

Wanneer kan ik repareren en wanneer overweeg ik een vervanging?

Een onlangs gepubliceerd overzichtsartikel van de Universiteit van München (Duitsland) heeft 4 behandelingsopties voor beschadigde restauraties gedefinieerd:

1. Monitoren van restauraties in geval van kleine tekortkomingen zoals verkleuring van de restauratie of kleine marginale imperfecties die geen nadelen voor de patiënt hebben als deze onbehandeld blijven.

2. Herstellen van een restauratie als de tekortkoming kan worden aangepast zonder dat het nodig is nieuw restauratiemateriaal toe te voegen. Voorbeelden zijn het verwijderen van overhangende delen, polijsten van verkleurde marges, sealen van kleine ruimtes of poriën.

3. Een reparatie wordt aangeraden als de restauratie plaatselijke tekortkomingen heeft die de toevoeging vereisen van restauratiemateriaal. Er moet een reparatie worden uitgevoerd als de onvolkomenheden zouden leiden tot een verslechtering indien onbehandeld. Voorbeelden zijn secundaire cariës naast de vulranden, fracturen van het restauratiemateriaal of de omringende tand, marginale spleten.

4. Een vervanging wordt aangeraden als de restauratie algemene of ernstige problemen vertoont die een behandeling nodig hebben. Ook als de beschadiging niet volledig of goed genoeg benaderd kan worden, is een vervanging van de restauratie noodzakelijk. Voorbeelden voor noodzakelijke vervangingen zijn grote cariës of meerdere tekortkomingen op een tand. 2

Op welke oppervlakken hecht iBOND Universal?

iBOND Universal hecht aan de volgende oppervlakken: zirkonium, edel- en niet edelmetalen, composieten en compomeren. Voor hechting aan en reparatie van silicaatkeramiek brengt u eerst iBOND Ceramic Primer aan op het beschadigde keramiek oppervlak alvorens iBOND Universal toe te passen.

Welke voorbehandeling is nodig voor de preparatie en/of tand bij het repareren van een restauratie?

Ruw het oppervlak van het te repareren materiaal op met een fijne diamantboor of door te zandstralen. Grondig spoelen en olievrij luchtdrogen. In geval van silicaat- en glaskeramiek moet het restauratieoppervlak worden voorbehandeld met iBOND Ceramic Primer. Breng iBOND Universal vervolgens in een zachte wrijfbeweging gedurende 20 seconden aan, droogblazen en 10 sec. lichtuitharden voordat composiet wordt aangebracht.

Wat is het voordeel van het gebruik van het iBOND Universal systeem voor intraorale reparaties van silicaat- / glaskeramiek?

Bij het plaatsen van indirecte restauraties van silicaatkeramiek moet het keramiekoppervlak worden geëtst met waterstoffluoride gevolgd door de applicatie van een silaan primer zoals iBOND Ceramic Primer. Het extraorale gebruik van waterstoffluoride voor het etsen van keramiek is veilig. Daarentegen bevat het intraorale gebruik van waterstoffluoride het risico op ernstige necrose van mucosaal weefsel of zelfs botnecrose. Bij gebruik van waterstoffluoride tijdens een intraorale reparatie op silicaatkeramiek, is het noodzaak om altijd een nauwsluitende rubberdam aan te brengen en extra voorzichtig te zijn bij het gebruik van waterstoffluoride. Dankzij het iBOND Universal systeem kan dit risico worden vermeden. Hier is het gevaarlijke gebruik van waterstoffluoride niet nodig voor intraorale reparaties van silicaatkeramiek. Het gebruik van iBOND Ceramic Primer gevolgd door de applicatie van iBOND Universal op het keramiekoppervlak is voldoende.

Voor welke materialen heeft iBOND Universal een primer (silaan) nodig?

iBOND Ceramic Primer is alleen vereist op silicaat- / glaskeramiek.

Waarom is er een primer (silaan) vereist voor silicaat- / glaskeramiek?

Voor de hechting aan silicaatkeramiek moet het keramiekoppervlak vooraf worden geconditioneerd met een primer (silaan). Daarom moet iBOND Ceramic Primer worden toegepast op het beschadigde keramiekoppervlak vóór het gebruik van iBOND Universal. Een onafhankelijke studie van de Universiteit van Erlangen (Duitsland) heeft aangetoond dat het wordt aangeraden om oppervlakken van silicaatkeramiek altijd te silaniseren om een betere hechtsterkte te verkrijgen bij het werken met universele bondings 1

Wat gebeurt er als iBOND Ceramic Primer per ongeluk in contact komt met het tandoppervlak?

Breng iBOND Ceramic Primer niet aan op glazuur of dentine omdat het de hechtsterkte aan de tand vermindert. Gebruik een micro brush (bijvoorbeeld onze groene applicator tip) om het in smalle caviteiten aan te brengen. Als per ongeluk het tandoppervlak in contact is geweest met iBOND Ceramic Primer spoel het dan af met water en blaas droog met lucht voordat u de bondingprocedure begint zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing.

Kan ik iBOND Ceramic Primer ook apart kopen?

Ja, iBOND Ceramic Primer (1 x 4 ml) is beschikbaar als refill (artikelnr. 66061416).

In welke reparatiesituaties kan ik een fosforzuur etsmiddel gebruiken vóór iBOND Universal?

Sommige tandartsen reinigen restauratieoppervlakken met behulp van etsmiddelen op basis van fosforzuur voorafgaand aan een reparatie. Dit kan worden gedaan als het beschadigde oppervlak is gemaakt van silicaat- / glaskeramiek of composiet. Als het te repareren oppervlak is gemaakt van metaal of zirkonium, mag het oppervlak nooit worden aangeraakt door fosforzuur. Hechting aan oppervlakken van metaal en zirkonium gebeurt via de fosforgroepen van het MDP-monomeer, dat ook een ingrediënt is van iBOND Universal. Als het oppervlak van metaal of zirkonium eerder in contact is geweest met het fosforzuur, wordt het oppervlak van metaal of zirkonium bedekt met fosfaat. Dit maakt het onmogelijk voor de fosforgroepen van het MDP-monomeer om aan het oppervlak van metaal en zirkonium te hechten.

MEGA VOORDEEL tot 40%

Bestel nu de iBOND Universal Intraoral Repair Package. Alles wat u nodig heeft voor intraoraal repareren in 1 kit: bonding, primer, flowable composiet en universeel composiet.

PROMOTIE BEKIJKEN EN BESTELLEN

Notes

1 Zorzin J, Wendler M, Belli R, Petschelt A , Lohbauer U: Tensile bond strength of universal adhesives to lithium disilicate ceramic. Poster 62 at the European Dental Materials Meeting, 2015.

2 Hickel R, Brüshaver K, Ilie N: Review. Repair of restorations – Criteria for decision making and clinical recommendations. 18 Dent Mat 29, 2013:28-50.